IKKE KAST UNØDVENDIG MAT

Serriøst !

Å kaste mat gir en dårlig følelse og er bortkastede penger. Likevel kaster jeg og du altfor mye mat. Det krever land, vann, energi og arbeidskraft å produsere mat.

Ressurser som er bortkastet når maten ender i søpla.  Hentet fra matprat.

Det gjør altså så vondt da jeg ser hvor mye mat som blir kastet og sløst bort.

Det du absolutt kan gjøre er og planlegge handleturen bedre så du ikke tar med deg unødig hjem.

Plukk med deg restene i brødskjerern og gi til dyrene, om det er fugl eller hest vet jeg at dyrene setter pris på skalkene. Tilogmed de minste, altså barna våre syntes det beste er skalk og tygge på noen ganger .. så hvorfor ikke ?

Sist men ikke minst tror jeg mange av oss normenn er for glad i og sitte på rompa i sofaen og spise usunn mat. Vi kan alle begrense oss og øve oss til et bedre kosthold ikke bare for maten sin skyld, men for vår egen helse ♡

SÅ MYE MAT KASTES

 • Cirka 1/3 av all mat som produseres på verdensbasis til humant konsum kastes eller går til spille. Årlig utgjør dette omtrent 1,3 milliarder tonn mat i søpla!
 • I Norge er det hjemme hos deg og meg det kastes aller mest mat. Over 60 % av matsvinnet kommer fra forbrukerleddet, resten er fra produksjons- eller butikkleddet.
 • Det folk kaster mest av er middagsrester, deretter går det svært mye frukt og grønnsaker samt brød og bakervarer i søpla.

Jeg har spurt tilfeldige om tips til og unngå og kaste for mye mat :

1. Del opp og legg i fryser slik at f.eks kjøttdeig kan brukes til to ganger

2. Når hermetikk bokser er åpnet, legg det så over i tuppevare f.eks så lever maten lenger.

3.ikke kjøp mer enn du skal spise.

Her er noen alvorlige gode tips spør du meg å jeg skal virkelig gå inn for og leve enda riktigere iforhold til det å ikke sløse med maten vår.

Videre…

Samtidig som mye av maten som produseres i dag blir kassert, lider 821 millioner mennesker i verden av underernæring. Om vi klarer å fordele mer av maten som produseres til de som trenger den, kan vi i teorien gjøre slutt på sult. Hadde vi klart å utnytte så lite som ¼ av det globale matsvinnet, så kunne 870 millioner mennesker vært mettet.

Hvorfor mange folk i verden sulter har imidlertid et mer komplekst svar enn bare matsvinn. lfølge World Food Program er fattigdom, manglende investering i landbruk, krig og humanitære følgekatastrofer, ustabile matmarked og matsvinn hovedårsakene til at 821 millioner mennesker sulter.

Skjønner du eller!

 

 

 

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg