Dagens tema er tomat🍅
ikke viste jeg før jeg satte meg inn i det, hvor sundt tomater kan være og hva den kan gjøre for diverse sykdomstilstander.* les under *
Maten jeg lager til c og meg inneholder alltid grønnsaker og jeg vil dele med dere hvorfor tomat ikke bare er godt, men også veldig veldig bra for vår kropp 🙂
Dagens middag wok grønnsaker, brød dyppet i olivenolje og tomater.
Tomat redusere risikoen for osteoporose, høyt kolesterol, visse kreftformer (deriblant prostatekreft hos menn) og hjertesykdom.
Hovedårsaken til dette er det skyhøye innholdet av lykopen – som er en av naturens mest effektive antioksidanter, og som gir rødfargen til tomatene. Tidligere studier har også vist at lykopen blir enda kraftigere om du varmer opp tomaten før du spiser den.
Bruksområde
Tomat har et stort bruksområde og kan tilberedes på mange forskjellige måter. Tomat kan spises naturell, kokt, smørdampet, stekt eller gratinert. God i salater eller som tilbehør. Grønne tomater er godt egnet til sylting.
Egenskaper
Tomat har lavt energi – og fettinnhold og er en kilde til beta-karoten og vitamin C. Tomat har også et høyt innhold av kostfiber. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt hår, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.
Tomater redusere risikoen for osteoporose, høyt kolesterol, visse kreftformer (deriblant prostatekreft hos menn) og hjertesykdom. Hovedårsaken til dette er det skyhøye innholdet av lykopen – som er en av naturens mest effektive antioksidanter, og som gir rødfargen til tomatene.
Tidligere studier har også vist at lykopen blir enda kraftigere om du varmer opp tomaten før du spiser den
I kombinasjon med for eksempel olivenolje er den ytterligere sunn – fordi fettet i oljen letter opptaket av alle de sunne stoffene tomaten inneholder👏
Virker som jeg må spise mer tomat nå i disse tider for å styrke immunforsvaret